Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Τι "δείχνει" ο διορισμός Γερμανού συμβούλου για τον ΟΛΠ

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Στην ίδρυση ρυθμιστικής αρχής λιμένος και τον διαχωρισμό των υποδομών του λιμανιού του Πειραιά από το λιμενικό έργο παραπέμπει η ανάθεση του έργου του τεχνικού συμβούλου της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στην γερμανική HPC Hamburg Port Consulting GmbH. Και αυτό διότι η HPC, θυγατρική του ομίλου Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) που λειτουργεί το μεγάλο γερμανικό λιμάνι του Αμβούργου έχει ουσιαστικά εισαγάγει αυτό το μοντέλο σε πολλές χώρες όπου ανέλαβε έργα ενώ ανάλογη είναι και η θεσμική και διοικητική διάρθρωση του γερμανικού λιμανιού του.

Αυτό επισημαίνουν μιλώντας στο Capital.gr στελέχη της ναυτιλιακής αγοράς και της βιομηχανίας διαμεταφορών αλλά και νομικοί παράγοντες εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο αίρονται οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί –και μάλιστα με έντονο τρόπο από την τοπική αυτοδιοίκηση- περί παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας σε περίπτωση πώλησης ολοκλήρου του ποσοστού που ελέγχει στον ΟΛΠ το δημόσιο.

«Οι υποδομές θα ανήκουν βεβαίως στο κράτος και οι κανόνες και το θεσμικό πλαίσιο θα περάσουν στην ρυθμιστική αρχή που θα θεσμοθετηθεί» εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας πως «θα διαχωριστεί έτσι η επιχείρηση και το λιμενικό έργο από υποδομές, ακίνητα, θαλάσσιο χώρο και ζητήματα δικαιοδοσίας απελευθερώνοντας την διαδικασία προς έναν καθαρά εταιρικό προσανατολισμό».

Πάντως ναυτιλιακοί παρατηρητές επισημαίνουν πως με δεδομένο το διατυπωμένο, εντονότατο ενδιαφέρον της κινεζικής Cosco να αποκτήσει το σύνολο του ΟΛΠ και ενδεχομένως να επενδύσει και σε άλλα ελληνικά λιμάνια όπως της Θεσσαλονίκης, ο διορισμός Γερμανού συμβούλου δημιουργεί μια «άβολη κατάσταση» αφού μπορεί να οδηγήσει σε καχυποψία. Όμως κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, σε ανεπίσημες εκτιμήσεις τους, υπογραμμίζουν πως τον πρώτο λόγο έχει η Cosco Με την οποία άλλωστε η μέχρι σήμερα συνεργασία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής και για τις δύο πλευρές.

Σημειώνεται πως ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η απόφαση για το ποσοστό που τελικά θα πουληθεί ενώ ο ΟΛΠ κοινοποίησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη μεταβίβαση χθες από το Ελληνικό Δημόσιο 5.775.000 μετοχών του, δηλαδή ποσοστό 23,1% και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου». Το ποσοστό του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ διαμορφώνεται έτσι σε 51,04% και το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ σε 23,1%.

Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μητρόπουλος έχει δηλώσει πως αναβάλλεται για το β’ εξάμηνο του έτους η διαδικασία πώλησης των λιμανιών αλλά οι τελευταίες εξελίξεις με την τρόικα αναμένεται να οδηγήσουν σε πιέσεις για ταχύτερες διεργασίες. Για την ώρα πάντως ακόμα αναμένονται οι εισηγήσεις των χρηματοοικονομικών συμβούλων του δημοσίου δηλαδή της Morgan Stanley και της Τραπέζης Πειραιώς. Παράλληλα έχει μπει τέλος στο σχέδιο για την δημιουργία Αττικού Λιμενικού Συστήματος που θα ενοποιούς εταιρικά Πειραιά, Ελευσίνα, Ραφήνα και Λαύριο μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν πηγές του υπουργείου ανάπτυξης. Σχέδιο με το οποίο εμφανίστηκε να ταυτίζεται για αρκετούς μήνες ο πρόεδρος και Δ.Σ. του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης.

Το έργο του νομικού συμβούλου του δημοσίου ανέλαβε την Τετάρτη η δικηγορική εταιρία «ΑΛΕΞΙΟΥ – ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» επί θεμάτων ελληνικού δικαίου και η «FRESHFIELDS BRUCKHAUS DERINGER LLP» επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου.

Η HPC Hamburg Port Consulting έχει συμμετάσχει ως σύμβουλος στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων της Κόστα Ρίκα, της Τυνησίας, της Μαδαγασκάρης, ως σύμβουλος στρατηγικής σε λιμάνια της Τουρκίας, των Αραβικών Εμιράτων και της Αλγερίας , ως σύμβουλος λειτουργικών υπηρεσιών στην Βραζιλία και την Ρωσία αλλά και σε δεκάδες άλλα έργα όπως στη Σιγκαπούρη , στο Οχάιο αλλά και την Αλβανία.

Σε αυτό το περιβάλλον η μετοχή του ΟΛΠ έχει σημειώσει τις τελευταίες εβδομάδες έντονα ανοδική κίνηση καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 50% που διαμορφώνουν την κεφαλαιοποίησή του στα επίπεδα των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΟΛΠ
Τη μεταβίβαση των 5.775.000 μετοχών του ΟΛΠ,δηλαδή ποσοστό 23,1% και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ», ανακοίνωσε...
την Τετάρτη ο Οργανισμός.

Η μεταβολή στα δικαιώματα ψήφου επήλθε, κατόπιν εκτέλεσης εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α’) και της υπ’ αριθμ. 195/2011 (ΦΕΚ 2501/Β’) απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

Το Δημόσιο ελέγχοντας 100% το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ», ελέγχει έμμεσα τα ανωτέρω δικαιώματα ψήφου.

Με βάση τα παραπάνω:

α) το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ Α.Ε. διαμορφώνεται σε 51,04% και

β) το ποσοστό του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ» σε 23,1%.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιανουαρίου πέρασε στο Ταμείο το 23,3 του ΟΛΘ. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το ποσοστό του Δημοσίου είναι πλέον 50,97%.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Παραμένουν θολά τα νερά για το μέλλον των λιμανιών


Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά το μέλλον των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας - του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε. και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Αυτό ανακοινώθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα και κράτησε πάνω από οκτώ ώρες ανάμεσα στη διοίκηση του λιμανιού, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας και τις δύο τράπεζες που έχουν αναλάβει την εκπόνηση μελέτης, πάνω στην οποία θα βασιστούν οι αποφάσεις της πολιτείας για την εκμετάλλευση της λιμενικής βιομηχανίας της χώρας. Το ένα σενάριο που εξετάζεται είναι η πώληση του συνόλου των μετοχών των λιμανιών και το άλλο αφορά στο μοντέλο των παραχωρήσεων.

Στο Ταμείο μέχρι σήμερα έχει περάσει το 23% των μετοχών που κατείχε το Δημόσιο στα δύο λιμάνια που είναι προς πώληση, ωστόσο υπό κρατικό έλεγχο παραμένει το πλειοψηφικό πακέτο, δηλαδή το 51% των μετοχών.

Κατεύθυνση της πολιτείας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν πουληθεί τα δύο μειοψηφικά πακέτα σε ιδιώτες με διεθνή διαγωνισμό. Εκφράζεται επίσης η άποψη ότι ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευτεί η χώρα τη λιμενική βιομηχανία δεν είναι άλλος από τις μακροχρόνιες παραχωρήσεις, στο ίδιο πλαίσιο που παραχωρήθηκαν με πολύ υψηλά έσοδα και κέρδη για τη χώρα οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco. Μοντέλο που άλλωστε έχει επικρατήσει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μνημόνιο

Ακόμα και το δεύτερο μνημόνιο αφήνει ανοικτή την επιλογή για την Ελλάδα να αποφασίσει μόνη της μέσα στο 2012 τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει περαιτέρω εκμετάλλευση της λιμενικής βιομηχανίας της χώρας.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα δεδομένα, προβλέπει τη μεταφορά του συνόλου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο πλήρους ιδιωτικοποίησής τους, χωρίς όμως και να την υπαγορεύει ρητά.

Οι επενδυτές

Οι υποψήφιοι επενδυτές βλέπουν πολύ θετικά το ενδεχόμενο να επιλεγεί το μοντέλο της πλήρους ιδιωτικοποίησης των δύο λιμανιών. ’λλωστε σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», στελέχη της Cosco σε συναντήσεις που είχαν τελευταία με τέσσερα υπουργεία, επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους σε ενδεχόμενο διεθνή διαγωνισμό για την πώληση μετοχικού πακέτου (23%) του ΟΛΠ.

Ζητούσαν όμως από την πλευρά τους να αναλάβουν τη διαχείριση της εταιρείας σε πρώτη φάση, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι σε δεύτερη φάση θα επιθυμούσαν να αγοράσουν την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ.

Επίσης η Cosco έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την δημιουργία του Αττικού Λιμενικού Συστήματος ώστε τα λιμάνια της Ραφήνας, της Ελευσίνας και του Λαυρίου να περάσουν στην ομπρέλα του ΟΛΠ, ώστε να δημιουργηθεί ένας μεγάλος λιμενικός πόλος στην Αττική.

Τι λέει η μελέτη για τη Νιγηρία

Την ίδια στιγμή η UNCTAD (Ηνωμένα Έθνη) έδωσε στη δημοσιότητα ελληνική μελέτη με επικεφαλής τον σημερινό γ.γ. Λιμένων, Θάνο Πάλλη, η οποία αναφέρεται στις καλές πρακτικές άμεσων ξένων επενδύσεων στα λιμάνια και αφορά στο λιμενικό σύστημα της Νιγηρίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 το δημόσιο λιμενικό σύστημα της Νιγηρίας, ένα από τα μεγαλύτερα της Αφρικής, ήταν εμφανώς αναποτελεσματικό και δαπανηρό. Στη συνέχεια, υιοθέτησε το μοντέλο δημόσιων λιμενικών αρχών «landlord» και μέχρι το 2006, παραχώρησε σε ιδιώτες διαχειριστές 25 τερματικά σε όλη τη χώρα.

Το σύνολο της διαδικασίας, από την ημέρα πρόσκλησης υποβολής προσφορών μέχρι και τη λειτουργία των τερματικών σταθμών από τους ιδιώτες στους οποίους παραχωρήθηκαν, διήρκεσε λιγότερο από δύο χρόνια, με σημαντικά άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Σήμερα, η εμπειρία της Νιγηρίας αποτελεί «παράδειγμα σχεδιασμού και εφαρμογής παρόμοιων πολιτικών λιμενικής μεταρρύθμισης.

ΠΗΓΗ:
Ναυτεμπορική

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μπήκαν στο σπίτι του Ανωμερίτη

Πρώτη καταχώρηση: 08/02/2012
21:33Κοινωνία
Στόχος διαρρηκτών έγινε το μεσημέρι το σπίτι του προέδρου του ΟΛΠ και πρώην υπουργού, Γιώργου Ανωμερίτη.
Άγνωστοι που εισέβαλαν στο σπίτι του κ. Ανωμερίτη στη Νέα Σμύρνη, άρπαξαν σύμφωνα με την αστυνομία, χρυσαφικά και χρήματα και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.
Από την Ασφάλεια γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

O OΛΠ η καλύτερη εταιρεία του δημοσίου

Βραβεύτηκε ως η καλύτερη εταιρία του δημοσίου τομέα το 2011, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε επενδυτικό και οικονομικό περιοδικό σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

O OΛΠ η καλύτερη εταιρεία του δημοσίου

Τα επιχειρηματικά βραβεία για εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών απονεμήθηκαν από τον πρόεδρο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστα Μποτόπουλο, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη, τον πρόεδρο των Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, Π. Δράκο, τον γγ της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, Γ. Κουμπά και τον πρόεδρο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, Κ. Βολίκα.

Συγκεκριμένα το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε., Γιώργος Ανωμερίτης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, Π. Πετρουλή και τον διευθυντή Διοίκησης, Δ. Σπύρου.

Ο Γ. Ανωμερίτης απαντώντας, εκ μέρους των διοργανωτών, στα εισηγητικά θετικά σχόλια για τον οργανισμό, σημείωσε ότι «όπως το 2011 έκλεισε με θετικά αποτελέσματα, έτσι και κατά το 2012 ο ΟΛΠ θα διανύσει μια κερδοφόρα πορεία, εκτελώντας παράλληλα ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ».